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33 records were found.

In recent years it has been found that consumers tend to give priority to quality rather than quantity in their choice of foodstuffs, thus creating a desire for specific products of a denominated geographical origin. This market could provide a very important boost to rural development, above all in poorer areas, by way of, on one hand, improvement of the farmers' income and, on the other hand, the stabilization of the rural population in these areas. Protected geographical denominations can constitute an important instrument in the defence of the protected products and for the development of the rural world, by guaranteeing equality of conditions of competition between the producers of the products which benefit from these descriptions. In addition, they bring to these products a greater credibility in the eyes of the consumers, as we...
The main objective of this paper is to add to the store of knowledge about the alimentation and production systems of the “Bísaro” race of pig in the North-east Transmontano region of Portugal. The statistical sample taken covered 30% of the pig breeders of the Bísaro race: a total of 169 animals, divided up into the following categories: 22 boars, 41 pregnant sows, one sow in lactation, 19 pigs for fattening, 44 weaned piglets and 42 suckling piglets. This study was undertaken during the months from January to May of 1997. After the conclusion of this study we discovered that the average number of breeding sows per pig breeder is 2.7 and the average number of boars is 1.4, giving a perspective of growth in effective reproduction in 67% of the pig breeders. We found that 40% of the pig production is for the purpose of consumption by th...
Serviços de Epidemiologia Económica (UISEE) do Departamento de Tecnologia e Saúde Animal (DETSA) da Escola Superior de Medicina Veterinária de Lisboa.British Counsil.
Este trabalho foi financiado pelo Fundo Social Europeu, Programa Operacional Educação, Ministério da Educação. Financiamento à Formação Avançada de Docentes do Ensino Superior - Medida 5/Acção 5.3, da Intervenção Operacional Educação (PRODEP III) – Doutoramento 5. 3/N/199.014/01
O Coelho-bravo europeu (Oryctolagus cuniculus algirus) desempenha um papel preponderante nos nossos ecossistemas. Para além de “animar” a paisagem rural, gera muita riqueza às populações que vivem do negócio da caça, é um alimento para um número elevado de fauna selvagem como: o lince-ibérico (Lynx pardinus), a águia-imperial (Aquila adalberti), o lobo ibérico (Canis lupus), o javali (Sus scrofa), a raposa e outras espécies importantes para o equilíbrio da natureza. Em Portugal e país vizinho, as populações de coelho-bravo têm sofrido um declínio muito acentuado devido: ao êxodo rural, abandono das terras agrícolas, caça pelo Homem excessiva e o aparecimento de doenças. Entre as doenças mais comuns destacam-se as doenças virais como a Mixomatose e a Doença Vírica Hemorrágica (DHV). Nesta comunicação pretendemos alertar para um outro ...
The honey is a natural product very appreciated all over the world and has high nutritional value, being strongly associated to a beneficial product in the promotion of the health. However, the inadequate form of storage and conservation can cause its deterioration, committing seriously the product. The objective of the present study was to study the effect of the storage temperature on the microbiological and physicochemical parameters of monofloral four honeys (Rosmaninho honey, Urze honey, cherry tree and chestnut tree). For such, the samples were stored during four months at room temperature and 45ºC in the freezer. Alongside this study, the pollinic and sensorial profile of four (4) honeys from biological production was also evaluated. The botanical origin was determinate by pollinic analysis. The pollinic analysis indicated that ...
Este trabalho teve como objectivo contribuir para a caracterização biométrica dos suínos de raça Bísara, nascidos, criados e abatidos nas explorações dos criadores/agricultores, submetidos a condições de produção tradicionais e tendo como finalidade o auto-consumo. Neste sentido, no concelho de Vinhais, em 15 explorações, no mês de Janeiro de 1999 medimos 15 animais adultos: 7 machos castrados e 8 fêmeas. Os machos tinham uma idade compreendida entre os 15 e os 20 meses, com uma média de 18,57±1,90 meses. As fêmeas tinham uma idade compreendida entre os 15 e 23 meses, com uma média de 18,88±2,48 meses
Este trabalho teve como objectivo contribuir para a caracterização biométrica dos suínos de raça Bísara, nascidos, criados e abatidos nas explorações dos criadores/agricultores, submetidos a condições de produção tradicionais e tendo como finalidade o autoconsumo. Neste sentido, no concelho de Vinhais, em 15 explorações, no mês de Janeiro de 1999 medimos 15 animais adultos: 7 machos castrados e 8 fêmeas. Os machos tinham uma idade compreendida entre os 15 e os 20 meses, com uma média de 18,57±1,90 meses. As fêmeas tinham uma idade compreendida entre os 15 e 23 meses, com uma média de 18,88±2,48 meses. Verificamos que existe uma grande diversidade de valores dentro de cada variável estudada, o que nos permite dizer que existe uma grande heterogeneidade na morfologia externa dos animais desta raça. Contudo, apesar da variabilidade existe...
Este trabalho teve como objectivo contribuir para a caracterização biométrica dos suínos de raça Bísara, nascidos, criados e abatidos nas explorações dos criadores/agricultores, submetidos a condições de produção tradicionais e tendo como finalidade o autoconsumo. Neste sentido, no concelho de Vinhais, em 15 explorações, no mês de Janeiro de 1999 medimos 15 animais adultos: 7 machos castrados e 8 fêmeas. Os machos tinham uma idade compreendida entre os 15 e os 20 meses, com uma média de 18,57±1,90 meses. As fêmeas tinham uma idade compreendida entre os 15 e 23 meses, com uma média de 18,88±2,48 meses. Verificamos que existe uma grande diversidade de valores dentro de cada variável estudada, o que nos permite dizer que existe uma grande heterogeneidade na morfologia externa dos animais desta raça. Contudo, apesar da variabilidade existe...
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